Maria Monologen – 21 november 2015 in Gouda.

,

Voor de tweede keer naar Gouda!! 21 november in de Garenspinnerij!

Hier kun je kaarten reserveren.

Nu al is er een prachtig boek bij verschenen waarin alle vrouwen zich herkennen. Een mooi kerstkado! Bestel het hier of kom naar Samma!

mariaeenvrouwzoalswij

De Mariamonologen.

Maria, het meisje uit Nazareth en de moeder van Jezus, is een fascinerende vrouw.
Door de eeuwen heen geschilderd op prachtige schilderijen. Gebeeldhouwd door de beroemdste beeldhouwers. Beschreven in de mooiste gedichten. Ze inspireerde vele grote componisten en werd bezongen in wereldmuziek. Een idool voor kleine meisjes waaraan ze steeds opnieuw verschijnt.
Aanbeden en verguisd. Verheven en verworpen. In ieder geval iemand waar we niet omheen kunnen, wat voor achtergrond we ook hebben.

In “de Mariamonologen” willen we laten zien wie dat meisje uit Nazareth- overdonderd door het bliksembezoek van de engel Gabriël – volgens ons was. Wij willen onze eigen verhalen over haar vertellen,
onze jeugdherinneringen en wie Maria nu voor ons is. Onze eigen liedjes schrijven en zingen.
En ons spiegelen aan haar.

De hoogzwangere Maria, die asiel zoekt om haar kind ter wereld te brengen. Die wordt afgewezen, waardoor ze onder erbarmelijke omstandigheden in een stal moet bevallen. Met alleen de hulp van haar nerveuze man,
die dit nog nooit heeft gedaan.
De liefdevolle moeder Maria, die haar zoon opvoedt en inspireert en ziet opgroeien tot een groot man.
De strijdbare, bij de wereld betrokken Maria, die het in een prachtige lofzang opneemt voor de armen en verdrukten. De Maria, die niet tegen onrecht kan. Die haar idealen en dromen weerspiegeld ziet in haar zoon, wanneer hij de tollenaars de tempel uitgooit.
De sensuele zwarte Madonna uit Afrika, die met haar heupen wiegend naar de heldere bron loopt.
Maria, de Dwaze Moeder, die met de Argentijnse dwaze moeders op de Plaza del Mayo mee treurt en zoekt naar haar zoon, die door het regime is vermoord.
Een Maria voor alle vrouwen, zij aan zij met alle vrouwen in Het lied voor alle vrouwen op het prachtige Ave Maria van Gounod.
Maar ook de andere Maria’s, zoals Maria Magdalena wordt bezongen. En er zijn ook liedjes en teksten over mannen als Jozef, Paulus en Petrus.

Dat gaan we doen in een theaterconcert vol prachtige liedteksten en muziek: “De Mariamonologen”.
Verhalen, gedichten en liedjes geschreven en gecomponeerd door Elly Nieman, Ineke ter Heege, Elise Mannah, Rikkert Zuiderveld, Jan-Jaap Jansen, Matthijn Buwalda, Henk Doest , Karel Eykman. En we putten ook uit wereldmuziek van o.a. Yousou N’Dour ,de Westside Story.
Met hart en ziel gezongen en met overgave verteld door Elly Nieman, Ineke ter Heege en Elise Mannah. Drie zangeressen die diep weten te raken. Begeleid o.a. op de piano door de veelzijdige Henk Doest.

Elly (Zuiderveld)- Nieman speelt en zingt dit jaar al 45 jaar met Rikkert, haar man. Ze vierden dat met een feestelijke voorstelling in Carré waar ze werden begeleid door het Metropole orkest. Omroep Max maakte er een prachtige televisieregistratie van. Elly en Rikkert zijn tekstdichters, componisten en zangers, die een schat aan liedjes op hun naam hebben staan.
Ineke ter Heege staat ook al bijna 40 jaar op de planken als actrice en zangeres. De laatste 25 jaar samen met haar man, collega acteur, regisseur, schrijver en componist Jan-Jaap Jansen. Ze schreef en speelde toneelstukken en liedjes voor Theatergroep de Kern, hun eigen gezelschap. In Juni wonnen ze een Toneelpublieksprijs 2013 voor de voorstelling “Kom vanavond met verhalen” een voorstelling over vrede en hoop, veel ontroerende liedjes en prachtige teksten en muziek. De liedjes staan op de CD”Kom vanavond met verhalen”
Elise Mannah is een jonge zangeres, tekstdichter en componiste, met een briljante stem. Ze maakte 2 cd’s ‘Altijd’ en ‘Overal’ en bezingt vaak mensen in al hun eenvoud, verdriet en schoonheid in hele mooie liedjes. Begeleid o.a. op de piano door Henk Doest, een professioneel toetsenist, liedschrijver en producer. In totaal verschillende bands en projecten is hij steeds op zoek naar oorspronkelijkheid, inspiratie en een rijke muzikale beleving. Henk: “Het mooiste aan muziek vind ik het ongrijpbare ervan. Voor mij is musiceren samen met anderen iets moois laten ontstaan, dat er nog niet was en waar mensen van kunnen genieten.”

 

Vaardigheden

, ,

Gepubliceerd op

28 november 2014