Ben jij een stukje toekomst van Samma?

Hoe was de brainstorm over de toekomst van Samma? Gaat Samma door? Wanneer stop jij er mee? Zomaar een paar van de meest gestelde vragen bij Samma. Het Antwoord? De brainstorm was heel erg goed en positief. Perspectief is er zeker voor Samma. De winkel die een ontmoetingsplek in de stad is van waaruit heel veel interkerkelijke activiteiten kunnen worden georganiseerd, van thema-avonden tot paasontbijt en meer. Dromen genoeg. Inmiddels zijn we met een aantal mensen bezig om die plannen op schrift te krijgen. Dat is natuurlijk nodig.  Toch zit ik al de hele week na te denken over een andersomme volgorde. In plaats van eerst plan op papier, eerst eens kijken naar de mensen. We kunnen natuurlijk alles netjes uitwerken, vijfjarenplannen maken, financiële plaatjes en dan vacature(s). Het hoort bij Samma en bij mij om een beetje tegen de draad in te werken. Wat nou als we eens gaan peilen of er mensen zijn die zich willen gaan inzetten bij Samma. Misschien jij wel?  Stel dat je (nog) niet gehinderd wordt door tijd of geld. Zou er dan een plek voor jou zijn bij Samma? Ik ga gewoon even wat gedachten hierover opschrijven over wat voor soort taken en mensen we denken nodig te hebben:

De Bijbelshop

De winkel is de stabiele, drempelverlagende basis voor als het werk. Kun je een  hele week of een dag. Alleen klanten helpen of ook de inkoop doen. De inrichting, etalages en meer. De administratie. Of de eindverantwoordelijkheid voor de winkel en de vrijwilligers. We kunnen het in stukjes hakken of het bij één persoon neerleggen. Wie zou dit gedeeltelijk of helemaal willen?

 De ontmoetingsplek.

Hou je van mensen en ben je goed in luisteren? De ontmoetingsplek die Samma mag zijn is eigenlijk wel de meest belangrijke. Dat kan natuurlijk in combinatie met helpen in de winkel, maar zou ook apart ervan kunnen bestaan. Koffie schenken, praatjes maken, wel of niet over geloven. Maar het allerbelangrijkste dat mensen gezien mogen worden. Er zijn veel toffe ideeën om hier meer invulling aan te geven, maar ook dat valt of staat met de mensen die het gaan doen. Dat kan voor de hele week, maar ook voor een dag of ander aantal uren per week. Wie zou dit gedeeltelijk of helemaal willen?

In store activiteiten.

Oftewel activiteiten in de winkel zoals Thema avonden, (Youth) Alpha cursus, boekbesprekingen, concertjes, gebedsavonden, vrouwenochtenden, kinderclub, samen eten enz. enz. Er is heel veel mogelijk. Maar dat moet wel iemand regelen, zelf doen of faciliteren voor anderen. Ga je ‘aan’ als je dit leest en heb je meteen nog 10 ideeën? Vraag je dan eens af of hier een stukje van jouw toekomst ligt. Het kan zijn voor dit alles, maar ook voor één of een paar verschillende activiteiten. Wie zou dit gedeeltelijk of helemaal willen?

Interkerkelijke activiteiten naar buiten.

Word jij de nieuwe coördinator van het PaasOntbijt? Samen met anderen tweede Paasdag op de markt tot een onvergetelijk feest maken? Doe je mee met de Loveweek vanuit Samma of bedenk je gerust een nieuw evenement waarin de kerken mogen samenwerken om het Koninkrijk van God zichtbaar te maken in deze stad. Samenwerken, elkaars verschillen respecteren en altijd zoeken naar elkaars overeenkomsten. Wie zou dit gedeeltelijk of helemaal willen?

Samenwerken met ondernemers en overheid.

Actief en creatief vanuit Samma deelnemen aan activiteiten van de ondernemers en de overheid om de stad nog aantrekkelijker te maken en om hier ook een dienende samenwerkende houding in te hebben. Bijvoorbeeld bloembakken vullen, de hele stad versieren met lampionnen, maar ook helpen een evenement te organiseren om mensen met een beperking en ondernemers dichter bij elkaar te brengen ( Gouda, Niks Mis Mee). Of zorgen voor het uitdelen van chocolademelk bij de intocht van Sinterklaas. Of elke andere activiteit die voorbij komt en waar Samma een actieve, creatieve, vrolijke en dienende bijdrage aan kan leveren. Wie zou dit gedeeltelijk of helemaal willen?

Verder praten?

Ik geloof niet dat dit een compleet beeld is. En als het je duizelt? De afgelopen jaren werd dit bijna allemaal door mij alleen gedaan of gecoördineerd,  afgezien van de vrijwilligers in de winkel.

Het gaat er om dat we op zoek zijn naar mensen die hier op de één of andere manier tijd in willen steken. En ja, ik heb het nog niet over geld verdienen. In de eerste plaats gaat het er om of je er visie voor hebt en vooral ook geloof voor hebt. Ik ben al 50 jaar betrokken bij Samma. Na de eerste 5 jaar zei het merendeel van de toenmalige mensen die er bij betrokken waren dat ze er mee wilden stoppen om allerlei redenen. Ik was toen al eigenwijs 😉 en zei dat ze dat dan maar moesten doen, maar dat ik wilde doorgaan. De Lieve Heer gebruikte mijn eigenwijze besluit en na al die jaren durf ik te zeggen dat het een roeping is gebleken. Misschien ervaar jij het nu al wel als een roeping, of ben je net als ik eigenwijs en durf je wel een sprong in het diepe te wagen. Wat het ook is, ik daag je uit om serieus na te denken en te bidden of er bij jou ook een stukje toekomst van Samma ligt.

Als je daar over wilt praten, neem dan gerust contact op met irene@samma.nl en dan praten we er verder over door. Ook als je nog niet zeker weet of het iets voor je is. Zo’n gesprek kan je misschien wel meer duidelijkheid geven. En als het van alle kanten klikt en er over geld gepraat moet worden, dan gaan we dat biddend doen en dan zal daar ook een oplossing voor komen. Mijn motto is al jaren ‘Vision goes before money!’

Zeg het voort!

En is dit allemaal niets voor jou, dan kun je ons toch helpen door dit bericht door te sturen naar jouw vriendenkring, je kerk, je familie of je buren. Ook dan draag je bij aan een stukje toekomst voor Samma.

Irene Klein Haneveld