Eindelijk weer een lezen....

Na meer dan een jaar allerlei gedoe met mijn ogen, kan ik eindelijk weer een boek lezen. Niet, één, maar zelfs 2 boeken tegelijk! En dan ook nog eens 2 boeken waar je niet alleen je ogen voor nodig hebt om te zien waar het over gaat. Ze hebben eigenlijk niks met elkaar te maken, maar wel met mij en gek genoeg hebben ze uiteindelijk alles met elkaar te maken. De ene is het nieuwe boek van Adrian Plass, wie kent hem niet. Het is al meer dan 30 jaar geleden dat iemand mij de toen nog Engelse versie gaf van “Sacred Diary of Adrian Plass”. Ik weet nog dat we een zaterdagavond brullend van de lach over de bank rolden. Wat een zelfspot naar zichzelf en naar hoe we ons als christenen vaak gedragen. Tientallen boeken en een aantal bezoeken van Adrian Plass aan Gouda, weer een bijzonder nieuw boek waar je wel tegen moet kunnen als je het leest. Want wederom houdt hij ons op humoristische wijze een spiegel voor over hoe we kerk spelen en de heilige schijn ophouden, maar tegelijkertijd nooit spot met God en laat zie hoeveel Hij van zijn lichaam houdt, met al onze eigen aardigheden.


brennanmanning
En dan dat andere boek. Ook daar moet je tegen kunnen. Een roman van Brennan Manning. Ook deze man heeft mee de afgelopen tientallen jaren diep geraakt. Misschien zegt de Ragamuffin band van Rich Mullins je nog iets. Rich Mullins schreef het lied: “Our God is an Awesome God” De band was ooit op de MarktAktie na het overlijden van Rich Mullins. Hun band is genoemd naar het boek van Brennan Manning “The Ragamuffin Gospel” (Het zwerversevangelie.) Dat boek heeft op heel veel mensen veel indruk gemaakt. Brennan was een priester met een alcoholprobleem met alle gevolgen van dien. Maar tegelijkertijd met een diep besef dat Hij de ongelooflijke genade van onze Heer heel hard nodig had.

Het boek de Verloren Zoon gaat daar ook over. Hoe een voorganger van een Megakerk in Amerika een scheve schaats rijdt en uitgespuugd wordt door zijn eigen kerkbestuur. Hij verliest alles, maar vindt uiteindelijk ook de grote genade van de Hemelse Vader. In de zijlijn speelt een katholieke priester met een alcoholprobleem een belangrijke rol om tot die ontdekking te kommen.
Ik geniet van die eerlijke, rauwe en eerlijke verhalen. Geen schijnheiligheid, maar verloren zonen en dochters die thuis mogen komen bij een vergevende Vader. En ja, er mag ook gelachen worden.
Als ik deze boeken uit heb ga ik denk ik beginnen aan het boek van Tim Keller, de Onwillige Profeet. Ik hou wel van die eigenwijze bijbelfiguren waar de Lieve Heer extra veel genade aan liet zien.

Heilige Schijn - Adrian Plass

Heb jij je ooit afgevraagd hoe en waarom het lichaam van Christus constant over zijn eigen voeten struikelt, zijn eigen missie in de weg zit en in de wereld een modderfiguur slaat? Heb je je er ooit over verwonderd hoe minder vrome mensen dan jij in de kerk in leiderschapsposities terechtkomen? Ooit het onbestemde gevoel gehad dat er een andere kracht aan het werk was tijdens een kerkvergadering? Je bent niet de enige.
Als twee mannen per ongeluk op het jaarverslag van het Kerkmanschap stuiten, vinden ze opmerkelijke antwoorden.
In 'Heilige Schijn' wekt Plass de lachlust op met zijn diepgravende onderzoek naar de zwakke plekken van de kerk. Hij laat ons gniffelen van herkenning, brullen van de lach — maar ook ongemakkelijk schuiven op onze stoel.
De Britse veelschrijver Adrian Plass staat bekend om zijn mix van trefzekere observaties, kurkdroge humor en verfrissende geloofswaarheden. Dat bewijst hij opnieuw met 'Heilige schijn'.
Meer lezen
Heilige Schijn - Adrian Plass

De Verloren Zoon - Brennan Manning

en krachtige, hedendaagse hervertelling van de gelijkenis van de verloren zoon
Jack Chisholm is voorganger van het volk. Hij geeft leiding aan een bloeiende en snelgroeiende megakerk, is schrijver van meerdere bestsellers en geniet landelijke bekendheid vanwege zijn uitspraak We moeten beter ons best doen. Jack kan preken en hij weet hoe hij mensen tot daden moet motiveren. Het enige waar hij weinig kennis van heeft is… genade.
Maar dit jaar, op kerstochtend, zal zijn gemeente in Grace Cathedral Seattle tevergeefs naar de kansel kijken. Jack zal er niet zijn. Al zullen ze zijn gezicht dan allang op het nieuws voorbij hebben zien komen.
Op een Mexicaans eiland, dat hij samen met zijn mooie assistente namens de gemeente bezoekt, gaat hij zich te buiten aan drank en hij belandt met haar in bed. Hoewel hij zichzelf de volgende ochtend nauwelijks iets kan herinneren, blijkt hij gefotografeerd. Binnen de kortste keren raakt hij alles kwijt. Zijn gemeente. Zijn reputatie. Zijn royalty’s. En tot overmaat van ramp ook zijn vrouw en 8-jarige dochter.
Jacks wereld stort in. Maar juist wanneer hij aangeschoten met een fles tequila in de hand zich afvraagt of hij nog iets goeds van het leven kan verwachten, wordt er op de deur van zijn hotelkamer geklopt. Het is zijn vader, die hij al jaren niet heeft gesproken. ‘Kom, jongen, we gaan naar huis,’ zegt hij.
Brennan Manning (1934-2013) was auteur en Franciscaner priester. Vanwege alcoholisme werd hij uit het priesterambt ontheven. Op de bodem van zijn bestaan leerde hij de genade van God kennen. Zijn beroemdste boek is The Ragamuffin Gospel. Ook schreef hij Het onstuimige verlangen van God… naar jou (Gideon, 2010).

 
Meer lezen
De Verloren Zoon - Brennan Manning

De onwillige Profeet - Tim Keller

De geschiedenis van Jona is een van de bekendste verhalen uit de Bijbel. Het is misschien ook wel de minst begrepen geschiedenis. Veel mensen, ook niet-gelovigen, kennen het verhaal: een opstandige profeet die een opdracht van God trotseert en wordt opgeslokt door een vis. Maar er zit veel meer in dan de meesten van ons zich realiseren.
Wanneer we de barmhartigheid van God werkelijk begrijpen, zo laat Keller zien, dan zal die ons altijd ergens heen sturen waar we liever niet zouden komen, naar mensen waar we liever niets mee te maken zouden hebben, en uiteindelijk naar de diepste beweegredenen van God.
In een tijd van groeiende verdeeldheid laat 'De onwillige profeet' ons Gods liefde voor mensen zien. Dit boek leert ons als christenen om te luisteren naar Gods roeping, ook als die roeping ons misschien maar matig bevalt.
Tim Keller (1950) was senior pastor van Redeemer Presbyterian Church in New York en schreef een groot aantal boeken. Er zijn in Nederland meer dan 160.000 exemplaren van zijn werk verkocht, waaronder de bestsellers In alle redelijkheid (25.000 exemplaren) en De vrijgevige God (20.000 exemplaren).
Meer lezen
De onwillige Profeet - Tim Keller
sammagezelligstetransparant11-300x164
facebook