20181224_100858

Dat was het dan!

Dat was het dan. De laatste verkoopdag voor de kerst. Ik haal de engelen en de stoeltjes naar binnen en doe de deur dicht. Nog even zet ik de kerst CD van Rend Collective wat harder terwijl ik nog wat opruim en vraag me af wat ik nou van deze dagen vond. “Hoe gaat het nou met Samma, lekker druk zeker?” is de zin die vaak gesteld is. Mijn antwoord is meestal dat de drukte wel meevalt. Had drukker mogen zijn. Vandaag was best een goeie dag, ik kon het maar net aan in m’n eentje. Maar vroeger stonden we met 3 of 4 man op zulke dagen. Want laten we eerlijk zijn, de boeken, CD’s en de meeste andere zaken hoef je geen winkel meer te hebben. Dat is overal en vooral online ook te koop. Nog afgezien van het feit dat weinig mensen nog cd’s kopen en boeken lezen.

Iedere dag iets bijzonders.

Maar wat ik er direct achteraan zeg is dat er nog elke dag iets gebeurt waardoor ik weet dat we nog steeds op de juiste plek zitten bij Samma. Bijvoorbeeld dat meisje van een jaar of 9 die in de zomervakantie zoveel kerken van binnen had gezien dat ze nu een kinderbijbel kwam kopen omdat ze meer van God wilde weten. De laatste weken hebben we, soms meerdere malen per dag, de enorm verdrietige verhalen gehoord van (jonge) vaders of moeders die overleden zijn of gaan overlijden. Maar ook dierbare vrienden die plotseling ongeneeslijk ziek zijn. Of mensen die voor het eerst kerst vieren zonder hun geliefden. En nog erger, kinderen die er niet meer zijn. Daar kwam deze week wel het dieptepunt in bij het plotseling overlijden van een meisje van 3 jaar. Wat een impact heeft zoiets op zoveel mensen. Wat is het dan een zegen dat we er mogen zijn bij Samma en een beetje troost, steun en houvast mogen bieden en ook hulp om het juiste te schrijven, te wensen en te zeggen bij het kiezen van een kaart. Maar vooral een luisterend oor te mogen zijn, want makkelijke antwoorden hebben we niet op moeilijke vragen.

Blije momenten

En ja, er zijn ook bijzondere blije momenten. Iemand die voor een asielzoeker een Nederlandse Bijbel koopt omdat hij zo enorm graag Nederlands én de Bijbel wil leren kennen. Opa’s en oma’s die met enorm veel liefde een mooi cadeau uitzoeken voor hun (klein)kinderen. Ik kan daar zo blij van worden! Of die vrouw die voor iedereen aan het kerstdiner een kaart met een passende tekst uitzocht. Daar zitten altijd zulke mooie, blije of ontroerende verhalen achter. Dan weet ik weer waarom we hier moeten zijn bij Samma. Of gewoon de mensen die elke dag weer een bakkie komen doen, omdat ze geen andere bezigheden (kunnen) hebben

Op naar de halve eeuw!

En wat zijn we er al lang in deze stad! Komend jaar alweer 47 jaar. We gaan op naar de halve eeuw. Dat willen we groot vieren tegen die tijd! Want wat is het bijzonder dat we op zoveel manieren, vanuit de winkel al zolang ons licht hebben mogen laten schijnen. Begonnen met een groep hippies, doorgegaan met kleine en grote concerten tot jarenlang een festival op de Goudse markt met landelijke bekendheid en nu de laatste jaren heel actief in onze Goudse Binnenstad. We mogen Licht en kleur brengen in mensenharten, maar ook soms letterlijk in de stad. Het komende jaar ben ik (Irene) nog zichtbaarder betrokken bij alles wat er in de binnenstad gebeurt en word ik de secretaris van de SOG (Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda). Ik zal jullie niet vermoeien met wat dat allemaal inhoudt, maar ik blijf gewoon zorgen voor een levendige, kleurrijke binnenstad. En ja, er komt ook weer een Paasontbijt op tweede paasdag.

Zendingspost in de stad.

Toch is dit alles niet vanzelfsprekend. Dankzij de inzet van geweldige vrijwilligers en keihard werken kunnen we het allemaal nog steeds redden. In het hele land zijn er zo langzamerhand al heel wat christelijke boekwinkels gesloten of gaan er nog sluiten. Het bijzondere is dat Samma één van de eerste evangelische winkel was en misschien straks ook nog wel één van de laatste. Maar Samma is nooit begonnen als een winkel die spullen moest verkopen, maar als een ‘zendingspost’ waar mensen (toen hippies) elkaar kunnen ontmoeten en ook een stukje dichter bij God mogen komen. Want om Hem gaat het. God is in Christus als klein kindje naar ons toegekomen niet om te oordelen, maar om te redden. Onze Samma Bijbeltekst is deze uit Filipenzen 2:16 (HB)

Want in deze wereld bent u als sterren die het licht van God uitstralen en die de mensen het woord voorhouden dat het leven geeft.”

Help je mee?

En het is echt zo, we kunnen dat niet alleen. We hebben daarbij hulp nodig.
  • Je helpt ons door zoveel mogelijk je spullen bij Samma te kopen.
  • Je helpt ons door over ons te praten in je omgeving (wel positief dan hopelijk 😉 )
  • Je helpt ons door voor ons te bidden.
  • Je helpt ons ook door ons eenmalig of maandelijks te ondersteunen, zodat we onze huur kunnen blijven betalen.
  • Je zou ons ook kunnen helpen door vrijwilliger te worden. We zoeken een nieuwe vrijwilliger voor de dinsdagen en voor de zaterdagmiddagen. We hebben op dit moment mensen nodig die zelfstandig kunnen werken na te zijn ingewerkt. Als je twijfelt, kom dan gerust eens praten.
Maar hoe het ook zij, we blijven onze zegeningen tellen en zijn ongelooflijk dankbaar dat we er nog steeds zijn en dat we Zijn Licht mogen laten schijnen! Dank jullie wel voor jullie trouw en support in al die jaren!

Irene Klein Haneveld

Giften mag je overmaken naar bankrekening NL 42 RABO 0116924942 t.n.v Stichting Samma. Giften aan Samma zijn aftrekbaar
20181208_101717
facebook