nog 50 jaar gesneden

Samma sluiten of…… denk mee over de toekomst van Samma.

Dinsdag 20 september nodig ik iedereen die dat wil uit om mee te denken over de toekomst van Samma.

Vanaf 19:30 uur ben je hartelijk welkom bij Samma als je serieus wilt meedenken en meepraten over de toekomst van Samma voor de komende 50 jaar.

Waar moeten we over nadenken?

Ik zie er wel jong uit, maar feit is dat ik volgend jaar de 70-jarige leeftijd mag bereiken. Dan komt er toch echt een tijd aan dat ik mag gaan afbouwen en wat meer rust voor mezelf mag creëren.

Dat betekent dat we een andere tijd in gaan voor Samma of misschien wel Samma helemaal gaan sluiten, als er geen andere oplossingen zijn.

Samma is al 50 jaar lang het bruisende centrum van heel veel creatieve activiteiten. Concerten, evenementen, samen met andere organisaties en liefst met heel veel kerken. Direct gericht op evangelisatie of gewoon dienend in de binnenstad van Gouda. En dat allemaal vanuit de basis van de winkel.  Ik heb daar meestal het aanstekelijke middelpunt van mogen zijn, maar altijd met heel vele vrijwilligers mogen werken die dat mogelijk maakten. Honderden vrijwilligers zijn er in die 50 jaar voorbij gekomen. (Op 18 september nodigen we al die vrijwilligers uit voor een reünie!!)

Voor alles is een tijd

Het is een optie om na 50 jaar te stoppen en de winkel dicht te doen en te zeggen ‘Voor Alles Is een Tijd’. Dat kan, maar of dat ook de weg is, wil ik graag met meerdere mensen bekijken die daar over mee willen denken en hopelijk ook doen.

Want welke uitdagingen liggen er als ik er mee stop. Dat is in de eerste plaats de winkel. Toen we 50 jaar geleden begonnen vanuit die Hippie groep hadden we een paar Bijbels in huis, kwamen Elly & Rikkert net tot geloof, dus hun grammofoonplaten. We verkochten het boek Kruis in de Asfaltjungle en nog een paar hippe sieraden. En ja, ansichtkaarten. De jaren daarna mocht het uitgroeien tot een grote winkel waar jarenlang meer muziek dan boek werd verkocht. Muziek wordt nauwelijks meer in de winkels verkocht. Lezen doen mensen steeds minder, of kopen via internet, kadootjes zijn nog steeds leuk, maar veel mensen ‘ontspullen’ in deze tijd en ja, wenskaarten zijn meer dan ooit niet aan te slepen.

Maar wat er al die jaren was en is, en ook in de toekomst zal zijn, zijn de mensen voor wie we iets mogen betekenen. Een klein praatje, een stapje verder op weg met de Heer, een gebedsverhoring, een arm om de schouder, of gewoon even jezelf mogen zijn. Die persoonlijke momentjes zijn niet te sturen, je weet nooit wanneer ze komen, soms hoor je ze pas jaren later, maar ze zijn precies waar deze plek voor is. Een plek in de stad waar God mag zijn en mag werken door alles wat we verkopen en alles wie we zijn. Financieel al een aantal jaren niet meer zo winstgevend dat je er een boterham mee kunt verdienen, maar de ‘geestelijke’ winst is er nog elke dag. Is de tijd dan gekomen om de deur met mij dicht te doen? Ik weet het niet, weten jullie het?

Samma, meer dan een winkel….

Samma is veel meer dan een winkel. De winkel is altijd al de basis geweest van waaruit veel meer kon ontstaan. De afgelopen decennia ook vooral hier in Gouda. Zonder dat bewust te doen heb ik de afgelopen jaren een enorm netwerk opgebouwd tussen de kerken, de ondernemers in de binnenstad, de gemeente Gouda, de politiek, allerlei organisaties in Gouda en allerlei landelijke netwerken. En niet te vergeten heel veel individuele christenen en niet-christenen. Ik ben niet van de netwerkborrels en -bijeenkomsten, maar het netwerk is ontstaan en dat heeft mooie dwarsverbanden opgeleverd. Zoals bijvoorbeeld het PaasOntbijt waardoor we zoveel mooie dingen mogen doen.

Nou zal niemand me kwalijk nemen als ik zou stoppen met al dit werk, maar het is toch heel jammer als vooral ook dit netwerk verloren zou gaan. Ik zou dus heel graag met jullie willen verder denken over hoe we dit op een mooie manier kunnen overdragen.

Doorgaan met Samma.


Samma is een stichting. Dat heeft voordelen. Als we op een andere manier doorgaan is het een kwestie van andere mensen in en bij de stichting plaatsen. Dat is vrij simpel. Iets complexer is de haalbaarheid. Is er voldoende financiële draagkracht om te kunnen blijven bestaan? Zijn er genoeg nieuwe vrijwilligers te vinden? Het huurpand waar we in zitten is op sommige plekken in zeer slechte staat. Het achtergedeelte staat zelfs op instorten, en de kast in kantoor heeft daar al een voorsprong op genomen.

Er wordt verwarmd door ouderwetse gaskachels. Behalve dat er wanden zijn waar de warmte zo naar buiten glipt, zijn de kosten voor gas ook gigantisch op dit moment. In de winkel zelf zal ook moeten worden geïnvesteerd in een nieuw kassasysteem omdat deze na dit jaar niet meer werkt.

Dat zijn de (financiele) uitdagingen. Maar……. “Vision goes before Money” is een kreet die ik in de loop van de afgelopen 50 jaar vaak heb geroepen en waarheid heb zien worden.

Nog minstens 50 jaar de zendingspost in de stad.

Hoe tof zou het zijn als Samma ook de komende jaren nog veel meer het middelpunt zou mogen blijven tussen kerken, organisaties, ondernemers en mensen. We nog jaren verder mogen groeien met het PaasOntbijt, maar ook met evenementen als de Loveweek, Gouda bij Kaarslicht , concerten, evenementen en nog veel meer moois. Creatief en betrokken, maar vooral het hart mogen raken van nog veel meer mensen.

Wil je er actief over meedenken en meepraten?

Dan ben je hartelijk welkom op

Dinsdag 20 september om 19:30 uur bij Samma.

Tot dan.

Irene Klein Haneveld


Meer lezen
facebook twitter